Btw schilderwerk

Als u een schilder inschakelt wilt u de kosten het liefst zo laag mogelijk houden. Gelukkig geldt er een gunstig btw-tarief, wat het uitbesteden van uw schilderklus bijzonder voordelig maakt. Lees hier meer over het lage btw op schilderwerk.

Betaal 9% btw in plaats van 21%

Er is veel verwarring over het btw-tarief op schilderwerk. Betaalt u het volle tarief van 21% of kunt u gebruik maken van de btw-verlaging waardoor u slechts 9% btw betaalt over uw schilderklus? Omdat het verschil in btw een groot effect kan hebben op de totaalprijs leggen wij u de regels omtrent het btw op schilderwerk graag duidelijk uit.

Sinds 2009 geldt er een laag btw-tarief voor schilder- en stucadoorwerk. Hierdoor betaalt u slechts 9% btw over uw schilderwerk. Deze regeling is permanent. Het lage btw-tarief is onder andere geldig op:

  • het voorbereiden van het schilderwerk, zoals het schoonmaken en ontvetten van de ondergrond;
  • de voorbehandeling, zoals het aanbrengen van voorstrijkmiddelen en grondverf;
  • binnen- en buitenschilderwerk;
  • de arbeidsuren én de materialen.

Het lage btw-tarief is geldig als u een schildersbedrijf inhuurt voor uw schilderklus, maar ook aannemers en klusbedrijven die het schilderwerk voor u opknappen vallen onder het 9% btw-tarief.

Het aantrekkelijke btw-tarief is alleen geldig op klussen die direct zijn gerelateerd aan het schilderwerk. Eventuele bijkomende werkzaamheden als het vochtvrij maken van kelders, het vervangen van ramen, deuren en kozijnen en het enkel herstellen van voegen in metselwerk vallen onder het reguliere btw-tarief van 21%.

Let op: Deze btw-regeling op schilderwerk verschilt van de btw-verlaging op arbeidskosten bij het renoveren en herstellen van woningen die op 1 juli 2015 is afgelopen. Het lage btw-tarief van 9% op schilderwerk blijft, ook na 1 juli 2015, gewoon geldig.

btw schilderwerk

Voor wie geldt dit lage btw-tarief?

Is het voordelige btw-tarief voor schilderwerk voor iedereen geldig? Het antwoord is nee, maar wel voor bijna iedereen. Een voorwaarde is dat uw woning ouder is dan 2 jaar, gerekend vanaf de datum waarop een pand voor het eerst als woning gebruikt wordt. De btw-verlaging is geldig voor zowel huur- als koopwoningen.

Wat doet dit met de prijs?

Een laag btw-tarief klinkt u natuurlijk als muziek in de oren, maar wat betekent dit eigenlijk concreet voor de uiteindelijke kosten voor het schilderwerk? Hieronder ziet u 2 prijsvoorbeelden:

Voorbeeld 1: Buitenschilderwerk tussenwoning

Woont u in een tussenwoning en is uw buitenschilderwerk hard aan onderhoud toe? Met het huidige btw-tarief van 9% betaalt u hier gemiddeld € 1.500 voor. Ter vergelijking: zou het btw-tarief 21% zijn, dan zou u ruim € 1.700 kwijt zijn voor exact dezelfde klus. Deze btw-verlaging levert u dus een besparing op van meer dan € 200, zonder dat u hier ook maar iets voor hoeft te doen.

btw schilderwerk woning

Voorbeeld 2: Trap schilderen

Zit uw trap onder de beschadigingen en wilt u deze goed onder handen laten nemen door een schilder? Stel, een schilder vraagt € 500 voor het schilderen van uw trap, exclusief btw. Zou het btw-tarief liggen op 21%, dan kunt u ruim € 100 bovenop de prijs tellen. Echter, het btw-tarief op schilderwerk ligt nu op 9%, waardoor u slechts € 30 aan btw betaalt. Een besparing van wel € 70.

Nog meer besparen op schilderwerk?

Dit lage btw-tarief scheelt u dus al snel tientallen, al dan geen honderden euro’s op uw schilderwerk. Zo wordt het uitbesteden van uw schilderklus ineens een stuk voordeliger. Meer besparen kan echter altijd. Er zijn waarschijnlijk veel schildersbedrijven actief in uw omgeving en deze schildersbedrijven hanteren allemaal hun eigen tarieven. Dit prijsverschil kan zelfs oplopen tot 40%. Het loont dus om vooraf offertes van meerdere schilders naast elkaar te leggen, zodat u meteen ziet welke schilder de voordeligste tarieven hanteert. Vraag hier binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend offertes aan en ontvang offertes van tot wel 6 vakkundige schilders in uw regio binnen 2 werkdagen in huis. Hierna kan het vergelijken van de prijzen beginnen en ontdekt u snel wie de voordeligste schilder in uw regio is. Het mooiste: de offertes zijn volledig gratis én vrijblijvend. U zit dus helemaal nergens aan vast.