Wat kost een schilder?

Gaat u uw schilderwerk uitbesteden, dan is een van de eerste vragen die in u opkomt waarschijnlijk: wat kost een schilder? Inzicht in de gemiddelde kosten voor schilderwerk helpt u bij het bepalen van uw budget. Bekijk hier het uurloon en andere kosten van een schilder.

Wat kost een schilder?

Bent u van plan om uw woning te laten schilderen, dan bent u vast benieuwd wat een schilder kost. Een schilder hanteert vaak een van de volgende soorten tarieven:

  • uurloon
  • kosten per m²

Wilt u een groot oppervlak laten schilderen, zoals uw gevel of plafond? an rekent een schilder een prijs per m². Voor een klus waarvoor meer nauwkeurigheid is vereist, zoals het schilderen van kozijnen of deuren, hanteren schilders een uurloon. Bent u benieuwd naar de kosten per m² en het uurloon van een schilder? Bekijk de gemiddelde kosten van zowel binnen- als buitenschilders hieronder:

WerkzaamhedenPrijs incl. verf, materiaal en btw
Binnenschilder
Per m²€ 30 - € 35
Per uur€ 35 - € 40
Spuitwerk per m²€ 6 - € 10
Sauswerk per m²€ 10 - € 15
Buitenschilder
Per m²€ 35 - € 40
Per uur€ 40 - € 50

Zoals u ziet liggen de kosten voor een buitenschilder hoger dan die van een binnenschilder. Dit komt doordat een buitenschilder speciale verf nodig heeft en vaak ook extra materialen, zoals een steiger of hoogwerker.

Wilt u de kosten zo laag mogelijk houden en laat u uw muren schilderen of uw plafond witten? Kies dan voor spuitwerk. Een schilder kan razendsnel te werk gaan met een spuitmachine, waardoor u binnen no time geniet van een prachtig eindresultaat én de kosten laag houdt.

Bespaar tot wel 40% op de kosten van een schilder

Als u uw schilderwerk uitbesteedt wilt u natuurlijk profiteren van de scherpste prijzen. De schilder met de laagste kosten vindt u snel en eenvoudig. Vraag hier offertes aan van maximaal 6 professionele schilders bij u in de buurt. Binnen enkele werkdagen heeft u de offertes van de schilders in huis en ziet u direct bij welke schilder u het goedkoopst uit bent. Zonder risico overigens, het aanvragen van offertes is bij ons namelijk compleet gratis en vrijblijvend. Besluit u af te zien van de opdracht? Dan is dit geen enkel probleem.

wat kost een schilder

Wat kost een schilder: binnenschilderwerk

Zitten er blaasjes of scheurtjes in uw schilderwerk, is de verf verkleurd of is uw binnenschilderwerk om een andere reden aan vervanging toe? Kijk niet alleen naar de laagste prijzen, maar ook naar de kennis en ervaring van een schilder. Het mooiste eindresultaat krijgt u namelijk door een ervaren vakspecialist in te schakelen. Binnenschilderwerk heeft een grote invloed op de uitstraling van uw gehele interieur en het kiezen voor kwaliteit is dan ook erg belangrijk. Bent u benieuwd naar een indicatie van de kosten van uw binnenschilderwerk? Hieronder ziet u een schatting van de gemiddelde kosten van enkele soorten binnenschilderwerk.

OppervlakGemiddelde prijs incl. arbeidsloon, verf, materiaalkosten en btwAfhankelijk van
Trap schilderen€ 300 - € 700Van alleen 1x witten tot schuren, schoonmaken en schilderen
Dakkapel schilderen€ 400 - € 930Van alleen zijpaneel en zijbalk tot hele dakkapel inclusief kozijnen en ramen
Kozijnen schilderen€ 470 - € 1.800Van 7 m2 excl. verf tot alle buitenkozijnen van één woning
Deuren schilderen€ 270 - € 1.550Van 2 deuren tot 20 deuren en deurposten
Plafond schilderen€ 220 - € 1.500Hoeveel m2

trap schilderen

Wat kost een schilder: buitenschilderwerk

Buitenschilderwerk is belangrijk voor het onderhouden van uw woning. Het schilderwerk draagt niet alleen bij aan een mooie uitstraling van uw huis, maar is ook functioneel. Een verflaag beschermt namelijk de onderdelen van uw woning, zoals uw houten kozijnen, tegen weersomstandigheden als regen, hagel of zon. Ziet u dat uw buitenschilderwerk aan vervanging toe is? Wacht dan niet te lang met het inschakelen van een schilder en voorkom schade aan uw woning.

U kunt natuurlijk een schilder inschakelen voor alleen uw gevel, kozijnen of dakkapel, maar indien mogelijk is het gunstig om deze projecten te combineren. U bent in één keer klaar en de schilder kan voor dit soort grote projecten een goedkopere prijs met u afspreken. In deze gevallen hanteert een schilder namelijk vaak een totaalprijs voor het complete buitenschilderwerk:

Type woningGem. totaalprijs buitenschilderwerk incl. btw
Appartement€ 1.200
Tussenwoning€ 1.600
Hoekhuis of 2-onder-1-kap€ 3.000
Vrijstaand huis€ 6.000

Wilt u nog meer korting op uw schilderwerk? Vraag rond in uw buurt of er meerdere huiseigenaren zijn die hun huis willen laten schilderen. Hoe groter de klus, hoe hoger de korting is die de schilder kan geven. Onderstaande bespaartips kunnen u daarnaast ook helpen de beste prijs voor uw project te vinden.

Bespaartips voor uw schilderkosten

In uw zoektocht naar wat een schilder kost zal het niet te veel uitgeven aan uw project ongetwijfeld een van de prioriteiten zijn. Wij hebben daarom naast bovengenoemde kwantumkorting nog enkele bespaartips op een rij gezet zodat u niet te veel betaalt voor uw schilderwerk.

Tip: lagere kosten met een winterschilder

Wilt u zoveel mogelijk besparen op de kosten van een schilder? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor een winterschilder. Een winterschilder huurt u in in de ‘winterperiode’ die loopt van 21 november tot 21 maart. Dit is de tijd waarin schilders minder opdrachten hebben. Om toch aan het werk te blijven bieden ze in deze periode vaak goedkopere tarieven aan. De korting verschilt per schilder, maar kan oplopen tot wel 30% op de totale kosten. Een winterschilder kunt u inschakelen voor uw binnen- én buitenschilderwerk. Voor uw buitenschilderwerk gebruikt een winterschilder speciale verf die geschikt is voor het schilderen bij lage temperaturen.

wat kost een schilder gevel schilderen

Tip: bereid het schilderwerk zelf voor

Het schilderen van uw woning kunt u het beste overlaten aan een schilder met de juiste kennis en ervaring. Dit betekent natuurlijk niet dat u de hoofdprijs hoeft te betalen. Voer bijvoorbeeld zelf wat voorbereidende werkzaamheden uit om de kosten van een schilder te drukken. Hierdoor kan uw schilder sneller aan de slag en profiteert u van lagere kosten. Voorbereidende werkzaamheden die u zelf kunt uitvoeren zijn:

  • het repareren van de ondergrond als er sprake is van beschadiging
  • het verwijderen van de oude verflaag
  • het ontvetten en schuren van de ondergrond

Overleg altijd eerst met uw schilder voordat u zelf aan de slag gaat met de voorbereidende werkzaamheden. Uw schilder weet precies welke voorbereidende werkzaamheden voor uw schilderwerken nodig zijn en kan u handige tips geven.

De btw op uw schilderwerk

De kosten voor uw schilderwerk zijn extra voordelig dankzij het lage btw-tarief dat geldt op schilder- en stucadoorwerk. Hierdoor betaalt u geen 21% btw, maar slechts 9% over de arbeidskosten als u een schildersbedrijf inhuurt voor uw klus. Laat u het schilderwerk over aan een vakman, dan profiteert u dus niet alleen van de beste service, maar ook van een aantrekkelijke prijs dankzij het lage btw-tarief op schilderwerk. Controleer bovendien altijd even of uw schilder in het bezit is van een keurmerk, zoals het De Betere Schilder of AF-erkende schilder keurmerk. Zo weet u zeker dat u goed zit.

wat kost een schilder offertes

Ontdek de exacte kosten van uw schilderwerk

Na het lezen van dit artikel heeft u een goede indicatie van de kosten van een schilder. De volgende stap is het opvragen van de exacte kosten van uw schilderwerk. Bekijk altijd de kosten van meerdere schilders in uw regio. Het tarief dat schilders hanteren kan namelijk erg uiteenlopen. Voorkom dat u onnodig de hoofdprijs betaalt door de kosten van diverse schilders te vergelijken en bespaar zo tot wel 40% op de totale kosten voor uw schilderwerk. Vraag bij ons binnen enkele minuten gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 6 schilders in uw regio. U heeft de offertes snel in huis en ziet u direct hoeveel u bespaart op de kosten van een schilder.