Gasketel prijs

Een goede gasketel zorgt voor een warme douche en een lekker warm huis. Als u wilt blijven genieten van een warm huis is er wel regelmatig ketel onderhoud nodig. Met goed onderhoud gaat een gasketel gemiddeld 15 jaar mee. Is uw oude ketel toe aan vervanging? Dan is het belangrijk dat u de juiste keuze maakt. Lees verder in dit artikel voor meer informatie over het kiezen van een nieuwe gasketel, het onderhoud en de gemiddelde prijs van een gasketel.

Gemiddelde prijs van een gasketel

Sinds september 2015 is het alleen nog toegestaan om condenserende gasketels, oftewel de condensatieketel, te laten plaatsen. Andere typen gasketels voldoen namelijk niet meer aan de strengere wetgeving. Een groot voordeel van een condensatiegasketel is een rendement dat 15% hoger is dan het rendement van niet-condenserende ketels, dat houdt dus in dat u met een goede gasketel aanzienlijk bespaart op uw energierekening. Heeft u een nieuwe gasketel nodig en bent u geïnteresseerd in een condensatieketel? Bekijk de gemiddelde prijs van een gasketel en de bijkomende kosten in de tabel hieronder.

DienstGemiddelde kosten (incl. btw)
Nieuwe condensatieketel (Aardgas)€1.500 - €4.000
Nieuwe condensatieketel (Mazout)€2.500 - €7.500
Gemiddelde montagekosten€700 - €1.200
Onderhoudscontract€6 - €12 per maand
Standaard eenmalige onderhoudsbeurt€80 - €120

Als uw oude ketel niet meer naar behoren werkt, heeft u vaker last van een koud huis en heeft u niet altijd warm water tot uw beschikking. Dan is het verstandig om over te stappen op een nieuwe gasketel. Zoals u hierboven ziet, bedraagt de gemiddelde prijs van een gasketel € 1.500 tot € 4.000, afhankelijk van het benodigde vermogen. Om te besparen op de gasketel prijs en de bijkomende kosten van onderhoud en montage, is het slim om de prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 6 gasketel specialisten. U vult gemakkelijk één offerteformulier in en ontvangt binnen een paar werkdagen geheel vrijblijvend offertes van tot wel 6 specialisten. 

Gasketel prijs

Wetgeving omtrent gasketels

Met de huidige wetgeving is er nog maar één soort gasketel toegestaan: de condensatieketel. De wetgeving omtrent gasketels is in de afgelopen jaren steeds strenger geworden, in de hoop de milieuprestaties van verwarmingsinstallaties te verbeteren. Bekijk hieronder een handig overzicht met de belangrijkste wetgeving omtrent gasketels:

  • Verbod op niet-condenserende ketels

Eind 2015 trad de Europese Ecodesignrichtlijn in werking. Concreet betekent het dat in België alleen nog condensatieketels geïnstalleerd mogen worden, op zowel aardgas als mazout. Niet condenserende ketels mogen niet meer geïnstalleerd worden, omdat ze niet voldoen aan de minimumvereisten van verwarmingstoestellen.  Een nieuwe hr-ketel kopen is dus niet meer mogelijk, de zuinigere varianten zoals de HR++ ketel en de hre-ketel zijn nog wel toegestaan.

  • Energielabels voor nieuwe verwarmingstoestellen

De Europese Ecodesignrichtlijn van 2015 heeft er ook voor gezorgd dat er een energielabel kwam voor verwarmingstoestellen, die loopt van A++ tot G. Hiermee worden nieuwe verwarmingstoestellen ingedeeld op basis van hun rendement. Dit systeem is eerlijker, omdat de manier van meten nu hetzelfde is voor de verschillende verwarmingstechnieken. Condensatieketels behoren tot label A, een condensatiegasketel is dus erg zuinig.

  • Onderhoud cv ketel wettelijk verplicht

Elke 2 jaar moet u verplicht onderhoud van uw cv-installatie laten uitvoeren. Bent u van plan een gasketel aan te schaffen? Kijk dan niet alleen naar de prijs van een gasketel, maar houd ook rekening met de onderhoudskosten van een gasketel. Een standaard eenmalige onderhoudsbeurt kost gemiddeld €80 tot €120.

  • Renovatiepremie voor uw nieuwe gasketel

Gaat u een nieuwe gasketel kopen of een oude cv ketel vervangen? Als uw woning ouder dan 30 jaar is, komt u wellicht in aanmerking voor een renovatiepremie. U laat de nieuwe ketel plaatsen en stuurt vervolgens de factuur op aan uw netbeheerder. Als uw factuur goedgekeurd is ontvangt u een renovatiepremie van 20% tot 30% op het betaalde factuurbedrag. Dit geldt dus ook voor de prijs van de gasketel installatie.

Aardgas condensatieketel of mazout condensatieketel?

Ondanks de relatief hoge prijs van een gasketel, is het toch een goede investering. Een condensatieketel is namelijk energie-efficiënter dan andere cv-ketels, waardoor u meer energie bespaart. Condensatieketels benutten de warmte die normaal verdwijnt door de schoorsteen. Zowel bij condensatieketels als niet-condenserende ketel komen er rookgassen vrij, die door de schoorsteen afgevoerd worden. Daarbij gaat er veel energie verloren in die rookgassen. De condensatieketel maakt echter wél gebruik van deze rookgassen, door de warmte-energie uit de rookgassen te winnen en aan het verwarmingscircuit af te geven. Condensatieketels zijn dus erg energie-efficiënt, daardoor behoren ze tot energielabel A. Deze ketel is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. U heeft echter twee keuzes: kiest u voor een aardgas condensatieketel (gasketel) of mazout condensatieketel? Bekijk hieronder de belangrijkste aandachtspunten:

KenmerkAardgas CondensatieketelMazout Condensatieketel
Prijs van een nieuwe ketel€1.500 - €4.000€2.500 - €7.500
Kosten onderhoudsbeurt€ 60 - € 100€ 80 - € 120
Maandelijkse kosten onderhoudscontract€ 6 - € 12€ 10 - € 20
Onderhoud2-Jaarlijks verplicht onderhoudJaarlijks verplicht onderhoud
Rendement107%98%
Besparing na het vervangen van een oude ketel (15-20 jaar oud)Bespaart tot wel 35% op de energiefactuurBespaart tot wel 25% op de energiefactuur
BrandstofStoken op aardgas is goedkoper, maar niet overal direct beschikbaarStoken op mazout is duurder en heeft een aparte mazouttank nodig
MilieuvriendelijkMilieuvriendelijker door een CO2 uitstoot die ongeveer 25% lager ligtMinder milieuvriendelijk door een iets hogere CO2 uitstoot en het vrijkomen van zwavel en stikstofoxide
EnergielabelEnergielabel AEnergielabel A of B

Bespaartips voor de prijs van een gasketel

In dit artikel heeft u gelezen over de wetgeving, de voordelen en de gemiddelde prijzen van gasketels. Een goede gasketel vergt soms een aardig grote investering, afhankelijk van het benodigde energiebehoefte. Als u de gasketel prijs, de installatiekosten en onderhoudskosten optelt, komt u uit op een flink bedrag. Toch is dit een interessante investering voor uw woning. Een goede gasketel zorgt namelijk voor flinke besparingen op uw energierekeningen, waardoor u uw investering terugverdient. Wilt u wel een nieuwe gasketel kopen, maar vindt u de prijs van een gasketel iets te hoog? Bekijk dan hieronder handige bespaartips:

  • Maak gebruik van subsidies

De regering wilt het energieverbruik van ketels en de CO2 uitstoot verminderen. Om mensen aan te moedigen over te stappen op energiezuinige varianten, zoals gasketels, zijn er subsidies beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan het eerder genoemde renovatiepremie. Ook zijn er in sommige gevallen subsidies beschikbaar in uw gemeente. Op vlaanderen.be vindt u een overzicht van alle beschikbare premies en subsidies.

  • Kies voor specialisten met een keurmerk

Voor de installatie van uw nieuwe ketel is het raadzaam om te kiezen voor specialisten die in het bezit zijn van een keurmerk. Dan weet u zeker dat u te maken heeft met een ervaren professional.  Kies bijvoorbeeld voor een specialist met het CEGA-kenmerk van de vereniging van Belgische transport- en distributie beheerders van aardgas.

  • Sluit een onderhoudscontract af

U bent wettelijk verplicht tot onderhoud van uw ketel, voor gasketels moet u 2-jaarlijks ketelonderhoud laten uitvoeren. Om geld te besparen kiest u ervoor om een onderhoudscontract af te sluiten. Dan betaalt u een vast bedrag per maand of per jaar voor regelmatig onderhoud, ook staat de ketel specialist voor u klaar bij storingen.

  • Vergelijk verschillende aanbieders

Heeft u besloten om een nieuwe ketel te kopen? Om de beste prijs voor uw gasketel installatie te vinden, vergelijkt u de prijzen van meerdere aanbieders. Dan bespaart u niet alleen op de gasketel prijs, maar ook op de onderhoudskosten en de installatiekosten.

Door een goede gasketel aan te schaffen bespaart u maandelijks veel geld op uw energierekening. U bespaart al gauw honderden euro’s per jaar, het is dus een investering die zichzelf terugverdient. Om te voorkomen dat u een te hoge gasketel prijs betaalt, vraagt u meerdere offertes aan. Dat doet u door via dit offerteformulier gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen. Binnen een paar werkdagen heeft u meerdere offertes in huis van tot wel 6 specialisten. Leg de offertes naast elkaar om de geschikte specialist voor uw klus te vinden. Voor u het weet is uw nieuwe gasketel geïnstalleerd en profiteert u van een lagere energierekening.