Schilderwerk voorbereiden

Het schilderwerk voorbereiden gaat vooraf aan het schilderen van uw huis en zorgt dat uw schilderwerk goed hecht en langer mee gaat.

Maak een kostenplaatje

De eerste stap van uw schilderwerk voorbereiden is het maken van een kostenplaatje. U wilt immers weten of het schilderwerk past binnen uw budget. Wilt u gratis en vrijblijvend prijsinformatie ontvangen voor uw klus? Vraag binnen 2 minuten offertes aan van tot wel 6 schilders in uw regio. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in huis. Leg de offertes naast elkaar en zie in één oogopslag welke schilder het scherpste tarief hanteert voor uw schilderwerk. Het vergelijken van offertes loont, hierdoor bespaart u snel en eenvoudig tot wel 40% op uw klus.

Schilderwerk voorbereiden

Het voorbereiden van schilderen zorgt voor een gladde ondergrond en goede hechting van de verf. Elk materiaal vraagt om een eigen voorbereiding. Soms moet bijvoorbeeld de huidige verf eerst verwijderd worden of is reparatie van het materiaal nodig. Wij zetten de belangrijkste schilderwerk voorbereidingen op een rij.

 1. Repareren ondergrond: als er sprake van beschadiging is.
 2. Verwijderen oude verflaag: als er niet over de oude verflaag geschilderd kan worden.
 3. Ontvetten: in alle gevallen.
 4. Schuren: als er houten onderdelen geschilderd moeten worden.
 5. Grondverven: in alle gevallen.

1. Repareren ondergrond

– Houten ondergrond repareren
Als er sprake is van houtrot, dan kunt u hier beter niet overheen schilderen, omdat houtrot zich dan nog sneller zal uitbreiden. Schilderwerk voorbereiden betekent in dit geval het hout repareren door het houtrot weg te snijden en het gat te vullen met nieuw hout en een vulmiddel.

– Stucwerk ondergrond repareren
Als uw stucwerk beschadigd is, dan is het verstandig om de gaten en beschadigingen op te vullen met vulmiddel dat dezelfde structuur heeft als het bestaande stucwerk.

2. Verwijderen oude verflaag

Als meer dan een kwart van het oppervlak van de oude verflaag versleten of slecht is, dan is herstel vaak meer werk voor een schilder dan het verwijderen van de oude verflaag. U herkent een slechte verflaag aan barsten, verkleuring en onthechting (blaasjes). Er zijn verschillende technieken om oude verf te verwijderen.

 • Afbranden: een brander wordt gebruikt om een oude verflaag weg te branden. Door hete lucht verschroeit de verf en kan deze met een krabber worden weggehaald.
  Afbijten: door een afbijtmiddel over de verf te smeren en in te laten trekken, laat de verf los en kan de verf met een krabber verwijderd worden.
 • Logen: dit is een proces waarbij de verflaag (ook lak of beits) door een “loogbad” van het materiaal los komt. De losgekomen verflaag wordt daarna onder hoge druk van het materiaal gespoten. Kosten logen: het logen van een (paneel)deur kost ongeveer €65,-.
 • Zandstralen: als de verf van bijvoorbeeld uw buitengevel of uw radiatoren afgehaald moet worden, dan kan er gebruik gemaakt worden van de techniek zandstralen. Hierbij wordt de verf verwijderd door gritkorrels, die onder hoge druk op het voorwerp gespoten worden. Kosten zandstralen: een gevel zandstralen kost ongeveer €12,- per m2.

3. Ontvetten

Door materiaal te ontvetten kan grondverf goed hechten. Ontvetten is ter voorbereiding van schilderwerk voorafgaand aan schuren, omdat het vet anders dieper in het materiaal geschuurd wordt.

4. Schuren

Houten onderdelen, zoals kozijnen, trappen en vloeren, moeten ter voorbereiding op nieuw schilderwerk goed geschuurd worden. Niet om gladder te worden, want door het schuren wordt een houten oppervlak juist ruwer, waardoor verf meer grip krijgt.

5. Grondverven

Veel materiaal vraagt een voorbereiding om ervoor te zorgen dat het nieuwe schilderwerk goed op oude verfsoorten hecht.

 • Hout: onbehandeld of kaal geschuurd hout heeft een grondverf nodig. Grondverf vult kleine oneffenheden op en zorgt dus voor een glad resultaat.
 • Stucwerk: nieuw stucwerk zuigt verf op, waardoor er veel lagen verf nodig zijn voor een mooi resultaat. Om dit tegen te gaan kunt u het beste kiezen voor een voorstrijkmiddel.
 • Metaal of kunststof: als u metaal of kunststof wilt schilderen, dan moet er eerst een primer aangebracht worden.

De juiste voorbereiding van schilderwerk kiezen

De keuze voor de juiste voorbereiding hangt samen met de staat van het huidige schilderwerk en het materiaal wat geschilderd moet worden. Een professioneel schildersbedrijf weet welke voorbereiding er nodig is en kan u hierin adviseren.

Zelf schilderwerk voorbereiden of uitbesteden

Technieken zoals ondergronden repareren of logen zijn geen klussen voor een onervaren doe-het-zelver. Schilderwerk voorbereiden vraagt in deze gevallen om de kennis en ervaring van een schilder. Wel kunt u overwegen om zelf te ontvetten en te schuren.

Schilderwerk offerte

Besteedt u uw schilderwerk het liefst uit aan een professionele schilder? Vergelijk dan altijd eerst offertes als perfecte voorbereiding. Iedere schilder hanteert een andere prijs. Door het vergelijken van offertes weet u zeker dat u een eerlijke prijs betaalt voor uw schilderwerk. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 6 schilders in uw regio. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in handen en ziet u direct bij welke schilder u het voordeligst uit bent. Door het vergelijken van offertes bespaart u tot wel 40% op uw schilderklus.