Binnenschilderwerk verfsoorten

Verfsoorten voor binnenschilderwerk hebben verschillende eigenschappen. Welke binnenschilderwerk verfsoort u kiest, is afhankelijk van het materiaal dat geschilderd moet worden.

Binnenschilderwerk: de kosten

Wilt u uw binnenschilderwerk onder handen laten nemen? Dan wilt u natuurlijk eerst de prijs van deze klus weten. De exacte kosten voor uw schilderwerk zijn niet moeilijk te vinden. Vraag bij ons in één klap gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 6 schilders in uw regio. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in huis. Waarom ontvangt u tot wel 6 offertes? De prijzen verschillen per schilder. Alleen door het vergelijken van offertes weet u dat u de scherpste prijs betaalt voor uw binnenschilderwerk. Sterker nog, door het vergelijken van offertes bespaart u tot wel 40% op de totale kosten.

Binnenschilderwerk verfsoorten

Er zijn voor het binnenschilderwerk een aantal verfsoorten het meest gangbaar. Binnen wordt vaak geschilderd met watergedragen verf: acrylverven. In acrylverf zit geen oplosmiddel en het wordt verdund met water. Het voordeel van acrylverf is dat het reukvrij is, snel droogt, nagenoeg niet verkleurt en minder schadelijk is voor het milieu. Een professionele schilder mag sinds 2000 binnenshuis alleen met oplosmiddelarme verf werken.

Binnenschilderwerk verfsoorten

Binnenschilderwerk verfsoorten: Dekkende lakverf

Als uw kozijnen, deuren en plinten geschilderd moeten worden, dan kunt u kiezen voor dekkende lakverf. Dekkende lakverf is er in alle kleuren. Lakverf op waterbasis is ook in hoogglans verkrijgbaar, al is deze glans niet zo glimmend als de glans van alkydverf, een verf die veel voor buitenschilderwerk wordt gebruikt.

Latex verfsoorten

Als uw muren en plafond geschilderd moeten worden, dan kunt u kiezen voor latexverf. Latex is verkrijgbaar in alle kleuren en met verschillende eigenschappen. U kunt bijvoorbeeld denken aan een goed afneembare latex voor uw keuken. Andere latexsoorten zijn:

  • vinyllatex: deze verf geeft een harde afwerkingslaag die tegelijkertijd ademt, ook wel “dampopen” genoemd. Vinyllatex is hierdoor geschikt voor bijvoorbeeld uw badkamer of kelder, omdat het goed tegen vocht kan.
  • acryllatex: deze verf is licht ademend en minder poreus dan gewone latex. Vuil hecht hierdoor minder goed en de verf is goed te reinigen.

Witkalk

Witkalk is handig als u goedkoop wilt schilderen, denk aan de muren van uw schuur. Witkalk is kalkverf in een poedervorm, die met water wordt aangemengd. Het is niet mogelijk om witkalk te overschilderen met latex. Als u de ruimte toch met latex wilt schilderen, dan moet de witkalk eerst verwijderd worden. U kunt dit doen door het oppervlak met water en een borstel stevig af te schrobben. Kalkverf lost op in water.

Vroeger werd witkalk veel gebruikt. Vooral op de plafonds van oude huizen kunt u dit nog regelmatig tegenkomen. U kunt controleren of er witkalk is gebruikt door met een vochtige doek over het oppervlak heen te gaan. Als de verf afgeeft, dan is er witkalk gebruikt. Let op: witkalk wordt in de volksmond vaak “veegvast” genoemd.

Specifieke verfsoorten

Er is een aantal specifieke verfsoorten voor binnenschilderwerk:

  • Renovatieverf: Als de muren of plafonds van uw huis vuil zijn, bijvoorbeeld door nicotine-aanslag, roetdoorslag of oude vochtplekken, dan moeten ze eerst geschilderd worden met een renovatieverf. Deze verf sluit de vervuiling als het ware op. Daarna kan het oppervlak met bijvoorbeeld latex worden afgewerkt.
  • Metaalverf: Voor metaal wordt een roestvaste en goed dekkende verfsoort gebruikt. Op de Eigen Huis (Ver)Bouwen in Rotterdam zagen we zo’n antiroest primer in kleur. Er is ook speciale radiatorlak, deze is hittebestendig en verkleurt niet.
  • Vloerverf: Het is verstandig om voor vloeren en trappen een kras- en slijtvaste verf te kiezen. Deze verf bevat vaak meer polyurethaan (bindmiddel), wat de verf ijzersterk maakt. Op de verbouwbeurs ontdekten we daarnaast een sterke acryllak voor vloeren.
  • Structuurverf: U kunt ook kiezen voor structuurverf op muren en plafonds. Dit is latexverf waaraan een korrel is toegevoegd. Hoe grover de korrel, hoe meer structuur.
  • Decoratieve verf: misschien denkt u er niet direct aan, maar magneetverf en schoolbordverf zijn verfsoorten die ook prima voor een muur in de woonkamer of keuken gebruikt kunnen worden.

Binnenschilderwerk verfsoorten kosten

Zelf schilderen of uitbesteden?

Het lijkt voor de hand te liggen om binnen zelf met verf aan de slag te gaan. Toch is dat niet altijd makkelijk. Elk materiaal en elke ruimte vraagt om een andere verfsoort. Bovendien vragen sommige technieken, zoals het onder druk spuiten van verf op muren en plafonds, specifiek materiaal. Een schildersbedrijf heeft kennis van verfsoorten en verftechnieken en kan u hierover adviseren. Om zeker te zijn van een goede kwaliteit, is het altijd verstandig om te kijken naar keurmerken. Denk hierbij aan het Keurmerk Kwaliteitsvakman of AF-erkende schilder. Deze keurmerken garanderen een bepaalde kwaliteit, waardoor u zeker weet dat de vakspecialist uw klus goed uitvoert.

Offertes binnenschilderwerk verfsoorten

Wilt u uw binnenschilderwerk uitbesteden en bent u op zoek naar de voordeligste schilder in uw regio? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 6 schilders in uw regio. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in huis. Wat is de volgende stap? Vergelijk de offertes en ontdek wie de voordeligste schilder in uw regio is. Het prijsverschil tussen schilders kan oplopen tot wel 40%. Door het vergelijken van offertes bespaart u dus tientallen tot wel honderden euro’s op uw klus.