Plafond witten

Was uw plafond een paar jaar geleden nog wit, maar komt de kleur nu dichter in de buurt bij lichtgeel? Dan is het de hoogste tijd om uw plafond te laten witten. Hoe laat u uw plafond witten met het beste eindresultaat?

Kosten plafond witten

Het witten van uw plafond is een klus waar u niet aan ontkomt en dit wilt u waarschijnlijk ook niet. Een verkleurd plafond kan de uitstraling van uw interieur namelijk flink verpesten. Uw plafond kunt u zelf schilderen, maar heeft u geen zin in alle frustraties die bij deze klus komen kijken en wilt u niet dagenlang in de rommel zitten? Een professionele schilder heeft de klus snel geklaard en dat tegen een voordelige prijs. Voor het verven van grote oppervlakken, zoals uw muur en plafond, hanteren schilders namelijk speciale, lage tarieven. Hieronder ziet u de gemiddelde prijs die een schilder rekent voor sauswerk en spuitwerk op uw plafond. Deze prijs is inclusief twee verflagen, maar exclusief voorwerk, zoals het aanbrengen van een grondlaag:

SchildertechniekPrijs per m² incl. verf en btw
Spuitwerk€ 6 - € 10
Sauswerk€ 10 - € 15

Zoals u ziet liggen de prijzen voor spuitwerk lager dan voor sauswerk. Dit komt doordat spuitwerk met een spuitmachine wordt aangebracht en de klus hierdoor een stuk sneller is afgerond. Wilt u uw plafond van 50 m² laten witten door een ervaren schilder? Houd voor sauswerk rekening met een totaalprijs van gemiddeld € 625. De kosten voor spuitwerk liggen lager, namelijk rond de € 400.

Plafond witten offertes

Wilt u meer dan alleen een prijsindicatie voor uw plafond witten? De exacte prijzen voor het verven van uw plafond zijn onvindbaar op internet, maar niet bij ons. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 6 schilders in uw omgeving. Binnen 2 werkdagen beschikt u over de offertes en ziet u direct welke schilder uw plafond wit voor de beste prijs. Het aanvragen van offertes is én blijft bij ons overigens volledig gratis en vrijblijvend. Ook als u besluit af te zien van het laten witten van uw plafond is dit dus nooit een probleem.

plafond witten

Het beste moment om uw plafond te witten

Veel mensen kiezen voor een wit plafond. Een logische keuze, met een wit plafond lijkt uw ruimte automatisch groter én lichter. Er zit echter ook een nadeel aan. Vlekken zijn namelijk direct zichtbaar op een wit plafond. Hoe vaak het schilderen van uw plafond nodig is verschilt per ruimte. In de ene ruimte blijft een plafond met gemak jarenlang stralend wit, maar in ruimtes waar wordt gerookt of in vochtige ruimtes, zoals de keuken, kan het plafond er sneller geel en grauw uit gaan zien. De verflaag op uw plafond heeft voornamelijk een decoratieve functie en is van groot belang voor de uitstraling van uw kamer. Door het witten van uw plafond zegt u vaarwel tegen scheuren in uw plafond, afbladderende verf of gele vlekken en maakt u uw plafond weer smetteloos wit.

Voor welke methode kiest u?

Als u uw plafond laat witten, kunt u kiezen uit 2 werkwijzen:

  • sauzen
  • spuiten

Plafond sauzen

Kiest u ervoor om uw plafond te laten sauzen? Dan wordt de verf op traditionele wijze aangebracht, dus met een roller of kwast. Een voordeel van sauswerk is dat u niet de hele ruimte hoeft te ontruimen. Bij sauswerk is de kans op knoeien kleiner, waardoor uw meubels, vloer en muren, mits voldoende afgedekt, veilig zijn. Bij kleine plafonds is sauzen een veel toegepaste methode, maar bij grotere oppervlakken biedt spuitwerk meer voordelen. Het sauzen van een plafond is namelijk zeer arbeidsintensief en neemt hierdoor meer tijd én geld in beslag dan spuitwerk.

plafond sauzen

Plafond spuiten

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun plafond te laten spuiten. Een verstandige keuze als u bedenkt dat het laten spuiten van een plafond vaak snel en goedkoop is én zorgt voor een strak eindresultaat. Met behulp van een spuitmachine brengt een schilder de verf gelijkmatig aan op uw plafond, zonder enkel risico op zichtbare banen of strepen. Deze klus is binnen een mum van tijd gedaan, waardoor spuitwerk vooral bij grote oppervlakken een goede werkwijze is. Let wel op: wanneer u uw plafond laat spuiten kan er nevel ontstaan. Dek de ruimte dus zorgvuldig af of verplaats uw meubels tijdelijk naar een andere ruimte.

Plafond spuiten

Geschikte verfsoorten voor uw plafond

Eén van de eerste stappen die u neemt wanneer u uw plafond gaat witten is het kiezen van een verfsoort voor het schilderwerk. Tegenwoordig zijn er veel verfsoorten op de markt, waardoor het lastig is om door de bomen het bos te zien. Verf is verkrijgbaar in synthetische en watergedragen varianten. Sinds 2001 zijn professionele schilders verplicht om bij binnenschilderwerk te werken met verf op waterbasis. Dit biedt veel voordelen. Zo is de droogtijd korter, is deze verf duurzamer en loopt u, in tegenstelling tot verf op terpentinebasis, geen risico op dat lichte verfkleuren na verloop van tijd gaan vergelen. Voor het verven van muren en plafonds wordt vrijwel altijd dispersieverf gebruikt. Dispersieverf is een mengsel van bind- en oplosmiddelen, kleurstoffen en additieven. Dispersieverf is waterverdunbaar, reukarm, sneldrogend en waterdampdoorlatend. Populaire soorten dispersieverf zijn:

  • Latexverf: Latexverf wordt veruit het meest gebruikt voor het schilderen van muren en plafonds. Latexverven zijn goedkoop en makkelijk schoon te houden. Deze verf is minder dampdoorlatend dan acrylverf en hoewel latexverf ook prima gebruikt kan worden in vochtige ruimtes, kiezen sommige mensen in deze ruimtes liever voor acrylverf.
  • Acrylverf: Acrylverf is een stuk prijziger dan latexverf, maar wel zeer ademend en vocht en lucht kan dus gemakkelijk in en uit de muur trekken. De verf wordt dan ook vooral gebruikt op plafonds in badkamers en keukens.

plafond witten eindresultaat

Renovatieverf

Naast de bovenstaande veel gebruikte verfsoorten voor het verven van muren en plafonds, zijn er ook speciale verfsoorten verkrijgbaar, zoals renovatieverf. Is uw plafond vervuild door bijvoorbeeld nicotine aanslag of vochtplekken? Als u een reguliere plafondverf gebruikt, loopt u het risico dat u deze vlekken door de nieuwe schilderlaag blijft zien. Een renovatieverf biedt dan uitkomst. Door het plafond voor te behandelen met renovatieverf worden de vervuilde plekken volledig bedekt en ziet uw plafond er na het witten weer zo goed als nieuw uit.

Plafond witten: Witkalk

Vooral op plafonds in oude huizen komt witkalk nog vaak voor. Het matte uiterlijk en vochtopnemende vermogen van deze veegvaste verf maakte het zeer geschikt voor plafonds. Tegenwoordig zijn er andere verfsoorten op de markt, zoals latex, die meer voordelen bieden en witkalk wordt dan ook nauwelijks meer gebruikt. Voordat u begint met het witten is het belangrijk om te controleren of er witkalk op uw plafond zit. U ziet dit door met een natte vinger of doek over uw plafond heen te gaan. Als de verf afgeeft, dan is er sprake van witkalk. Een laag witkalk kan overgeschilderd worden met veegvast. Schildert u echter een laag latexverf over witkalk, dan zal de verf afbladderen. Als u uw plafond wilt laten schilderen met latex is het dus belangrijk om eerst de laag witkalk te verwijderen. U doet dit als volgt: was het plafond schoon met schoon water en een borstel. Vervolgens brengt u een laag fixeermiddel aan, waarmee u de eventuele resten kalk op de ondergrond vastlijmt. Hierna is uw plafond geschikt voor latexverf.

witten van het plafond

Kies voor kwaliteit

Een plafond witten ziet er op het eerste gezicht uit als een simpele klus, maar schijn bedriegt. Na een paar uur werken komt u erachter dat het werken met een verfkwast boven uw hoofd toch minder comfortabel is dan u dacht, dat het werken op een trap of ladder toch wel wat gevaren met zich meebrengt en dat de klus een stuk meer tijd in beslag neemt. Op de tweede dag begint u de spierpijn in uw armen te voelen en kunt u geen verfkwast meer zien. Heeft u geen zin in deze rompslomp en gaat u liever direct voor kwaliteit? Het inhuren van een professionele schilder voor het verven van uw plafond hoeft geen grote investering te zijn. Wil u onafhankelijk kwaliteitsadvies? Kijk dan of uw vakspecialist in het bezit is van een keurmerk als AF-erkende schilder of Keurmerk Kwaliteitsvakman.

De beste schilder voor uw klus vindt u snel

Er zijn talloze schildersbedrijven in uw omgeving die uw plafond graag voor u willen witten. Maak hier verstandig gebruik van en vergelijk de prijzen van meerdere schilders voordat u uw definitieve keuze maakt. Het prijsverschil tussen schilders kan namelijk oplopen tot wel 40%. Wilt u snel en eenvoudig offertes vergelijken? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan. Binnen 2 werkdagen heeft u offertes van maximaal 6 schilders in uw regio in huis en ziet u snel wie uw plafond het voordeligst kan schilderen. Zo profiteert u van de beste kwaliteit tegen de laagste prijs.