Muren spuiten

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om hun muren te laten spuiten. Het gaat sneller dan gewoon verven, is goedkoper en het eindresultaat is fantastisch. Meer weten over muren spuiten? Lees in dit artikel wat het kost, hoe het in zijn werk gaat, welke typen verf de schilder gebruikt en waarom muren spuiten een prima alternatief is voor muren verven op een traditionele manier.

Wat kost muren spuiten?

De schilder berekent muren spuiten doorgaans per vierkante meter. Wanneer het echter om een gedetailleerd project gaat, berekent de schilder vaak een uurloon. De hieronder vermelde gemiddelde prijzen zijn inclusief materiaal en btw.

WerkzaamhedenGemiddelde kosten per m2 (inclusief btw)
Spackspuiten€ 9 - € 12
Muren spuiten met latex€ 9 - € 12
Dun pleisterwerk spuiten€ 8 - € 13

Bent u benieuwd naar de exacte kosten voor het spuiten van uw muren? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan van verschillende schildersbedrijven bij u in de buurt. U ontvangt binnen 2 werkdagen tot wel 6 offertes. Vergelijk de offertes en kies voor het schildersbedrijf dat het best bij uw project past.

Zijn er nog andere factoren van invloed op de prijs?

Uiteraard speelt net als bij het traditioneel sauzen van een muur met een roller of kwast, de kwaliteit van de latex een rol. Voor latex gelden verschillende slijtage klassen. Slijtage klasse 1 bijvoorbeeld is volledig schrobvast. U kunt dit dan ook grondig schoonmaken. Dit type latex wordt vooral toegepast in ruimtes die intensief worden gebruikt, zoals kantoren of openbare gebouwen. Klasse 2 is ook redelijk schrobvast en is een goede optie als u verwacht dat uw muren snel vuil worden. Een normale eengezinswoning kan echter in principe volstaan met slijtageklasse 3 die een stuk goedkoper is dan Klasse 1. Toch kan het geen kwaad om u zelf van tevoren goed te laten voorlichten over de verschillende prijzen en mogelijkheden en welk type het meest geschikt is voor uw situatie. Naast de kwaliteit is ook de kleur van invloed op de prijs. Standaard wit is goedkoper dan andere kleuren.

Muren spuiten

Waarom is muren spuiten goedkoper dan traditioneel schilderwerk?

Niets mis met het ‘ouderwetse’ rollen en sauzen van een wand of plafond natuurlijk. In deze manier van werken gaat echter veel tijd zitten. Vooral als het om een groot oppervlak gaat. Het voordeel van muren spuiten is nu juist dat het erg snel gebeurt. Zo kan een nieuwbouwwoning in een dag worden geschilderd. De snelheid waarmee gewerkt wordt, ziet u ook terug in de kosten. De schilder is meer tijd kwijt en dat wordt doorberekend. Daarnaast zorgt latex spuiten voor een 100% egale muur, zonder banen, strepen en kleurverschil. Uw muren laten spuiten is daarom zeker het overwegen waard.

Muren spuiten: de technieken

Er zijn verschillende manieren om uw muren te laten spuiten. Elke soort heeft eigen voor- en nadelen. Wilt u weten welke soort het meest geschikt is voor uw huis? Vraag dit aan de schilder.

  • Spackspuiten;

Men spreekt van spackspuiten wanneer de muren worden gespoten met een gestructureerde afwerking. Op de muren en plafonds wordt bij deze methode met een spackspuitmachine op hoge druk een dunne laag pleisterwerk aangebracht. Hierbij kan zowel een fijne als grove korrel worden gebruikt. Spackspuiten wordt nogal eens toegepast in een nieuwbouwwoning omdat het een relatief goedkope oplossing is.

  • Latexspuiten;

In tegenstelling tot spackspuiten wordt er bij latexspuiten nu juist geen structuur aangebracht. Wanneer u kiest voor deze methode dan bent u verzekerd van een egale muur en idem plafond. Latex spuiten zorgt ervoor dat u geen strepen of banen ziet.

Hoe gaat muren spuiten met latex precies in zijn werk?

Latex muurverf op wanden en plafonds spuiten, gebeurt door middel van airless spuitapparatuur. De latex wordt onder een hoge druk op de muur en het plafond aangebracht. Dankzij deze ‘luchtloze’ manier van spuiten, komt de verf veel fijner op de wand. Dat zorgt voor een verbluffend strak en egaal resultaat. Vooral bij het schilderen van een plafond, is spuiten een stuk gemakkelijker en minder zwaar dan het traditionele schilderen met de roller. De werkzaamheden kunnen dan ook veel sneller worden uitgevoerd.

muur spuiten woonkamer

Is muren spuiten mogelijk op elk type wand?

In principe kan latex op ieder type ondergrond worden gespoten. Maar wilt u echt optimaal profiteren van het gladde en strakke effect die deze manier van schilderen in petto heeft, dan is het antwoord op deze vraag, nee. Wanneer latex wordt aangebracht op een ondergrond die niet egaal is blijft de structuur eronder zichtbaar. Daarom moet de muur of het plafond eerst geheel vlak en behangklaar worden gemaakt. Het spreekt voor zich dat aan de wanden en plafonds van bestaande woningen meestal meer werk moet worden verricht dan in een nieuwbouwwoning. Vaak moeten er scheurtjes en andere oneffenheden worden weggewerkt. Dat betekent meestal dat er een dikke stuclaag moet worden aangebracht.

Hoe bespaart u geld besparen wanneer u muren laat spuiten?

  • Hoog of laag btw-tarief

Het is afhankelijk of plafonds en muren spuiten wordt gedaan in een nieuwbouwwoning of een bestaande woning. Voor nieuwbouw geldt een tarief van 21% terwijl bij bestaande woningen slechts 9% btw in rekening wordt gebracht. In dat geval kunt u dus enkele honderden euro’s besparen op de totale prijs.

  • Het totaal aantal vierkante meters

Wanneer u van plan bent om uw muren te laten spuiten, kan het een stuk voordeliger zijn wanneer er direct een groot oppervlak onder handen wordt genomen. Bij grote klussen wordt de prijs berekend per vierkante meter. Meestal krijgt u korting naarmate het oppervlak groter is. Bovendien wanneer zowel de binnen- als buitenmuren moeten worden gespoten, kan u dit ook extra voordeel opleveren. Het is daarom altijd aan te raden om offertes te bekijken van verschillende bedrijven. U weet dan precies wie u de meeste korting geeft op de totaalprijs.

Hoe kan ik het beste offertes vergelijken?

U kunt natuurlijk zelf informeren bij bedrijven uit uw omgeving. Maar wist u dat het ook veel makkelijker kan? In een paar simpele stappen ontvangt u razendsnel tot wel 6 offertes van gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. Leg op uw gemak de verschillende offertes naast elkaar en kies voor u beste aanbod. Bovendien kunt u op deze manier tot wel 40% op de kosten sparen. Wie wil dat niet? Wacht niet langer en vergelijk 6 schilders uit uw omgeving! Vraag nu geheel vrijblijvend de beste offertes aan.