Schilderen

Schilderen is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van uw woning. Is het voor u tijd om de verfkwasten uit de berging te halen en de verfblikken open te trekken? Lees hier meer over de prijzen en praktische tips voor het schilderen.

Past schilderen in mijn budget?

Het schilderen van uw woning vraagt om een investering. Desondanks is dit geen klus die u over wilt slaan. Schilderen is namelijk niet alleen belangrijk voor de uitstraling, maar ook voor de bescherming van uw woning. U kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf de verfkwast in handen te nemen, maar het beste resultaat krijgt u slechts op één manier: door het inschakelen van een vakman. Door de jarenlange kennis en ervaring weet een professionele schilder uw huis perfect af te werken, met een langdurig prachtig resultaat als gevolg. Laat u uw woning schilderen door een vakman, dan kunt u rekenen op de volgende kosten:

WerkzaamhedenPrijs incl. verf, materiaal en btw
Binnenschilder
Per m²€ 30 - € 35
Per uur€ 35 - € 40
Spuitwerk per m²€ 6 - € 10
Sauswerk per m²€ 10 - € 15
Buitenschilder
Per m²€ 35 - € 40
Per uur€ 40 - € 50

Besparen op schilderen

Wanneer u een vakman inschakelt profiteert u van volledige service, de beste kwaliteit en één totaalprijs. U hoeft zich dus geen zorgen te maken om kosten voor verf en het huren van een schuurmachine, steiger en andere materialen. Wilt u de service van een schildersbedrijf, maar niet de hoofdprijs betalen? Vergelijk dan de prijzen van meerdere schilders in uw regio voordat u uw definitieve keuze maakt. Door het vergelijken van offertes krijgt u meer inzicht in de prijsverschillen tussen schilders. Het is namelijk goed mogelijk dat de ene schilder een aanzienlijk hoger tarief vraagt dan een ander schildersbedrijf 5 kilometer verderop. Het vergelijken van offertes kost u daarnaast nauwelijks moeite. Vraag bij ons binnen slechts 2 minuten gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 6 schilders in uw omgeving. Binnen 2 werkdagen heeft u de prijzen in huis en bespaart u dankzij het vergelijken tot wel 40% op het schilderen.

schilderen

Kan ik het schilderen niet overslaan?

Iedere woningeigenaar krijgt er op een gegeven moment mee te maken: afbladderende verf, een plafond die nu geel is in plaats van wit en blaasjes of scheurtjes in het schilderwerk. Dit betekent dat uw schilderwerk aan vervanging toe is. Het schilderen van uw huis is geen klus die u te lang wilt uitstellen. Wanneer uw schilderwerk aan vervanging toe is merkt u dit namelijk niet alleen aan de uitstraling van uw woning die een stuk minder mooi is, maar uw woning is tevens kwetsbaarder. Vooral buitenschilderwerk heeft een beschermende functie en houdt de onderdelen van uw woning in goede staat, zelfs tijdens de meest extreme weersomstandigheden. Laat uw woning dus op tijd schilderen om schade te voorkomen en uw woning weer te laten stralen.

De stappen van het schilderen

Het schilderen van uw woning neemt wat tijd in beslag. Gaat u zelf schilderen? Houd er dan rekening mee dat u misschien vakantiedagen op moet nemen om deze klus te klaren. Om het schilderen wat overzichtelijker te maken, splitsen we de klus op in 3 stappen:

 • de materiaalkeuze
 • de voorbereiding
 • het schilderen

Stap 1: De materiaalkeuze

Voordat u begint aan een schilderklus is het verstandig om te inventariseren: wat ga ik schilderen en welke materialen heb ik hiervoor nodig? Elke ondergrond vraagt om andere materialen. Zo zijn er verschillende verfsoorten die geschikt zijn voor binnen- of juist buitenschilderwerk en heeft ieder materiaal, zoals hout, steen of metaal, een andere grondlaag nodig om te zorgen dat de verf goed hecht. Wanneer u uw plafond of binnenmuren gaat schilderen komt u ook nog eens voor de keuze te staan of u deze wilt sauzen met een roller of spuiten met een spuitmachine. Een hoop keuzes om te maken dus. Heeft u weinig verstand van schilderen? Vraag dan een schilder om professioneel advies. U weet dan zeker dat u de beste keuzes maakt.

schilderen materiaal

Stap 2: De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk, op geen andere klus is deze uitspraak zo van toepassing als op het schilderen van uw huis. De juiste voorbereiding zorgt ervoor dat het schilderen makkelijker en sneller gaat, maar vooral ook dat het schilderwerk zo lang mogelijk mooi blijft. Wilt u niet na een jaar last hebben van blaasjes in uw schilderwerk, loslatende verf of beschadigingen? Zorg dan dat u voldoende aandacht besteedt aan de voorbereidende werkzaamheden. Onderstaande werkzaamheden kunt u zelf uitvoeren, maar u kunt ze natuurlijk ook overlaten aan een professionele schilder:

 • Het repareren van de ondergrond: Repareer de ondergrond, met bijvoorbeeld een vulmiddel, wanneer het oppervlak dat u gaat schilderen beschadigd is.
 • Verwijderen van de oude verflaag: In sommige gevallen kan er over de oude verflaag heen worden geschilderd. Zitten er echter barsten in de schilderlaag of bladdert de verf af? Verwijder de verflaag dan alvorens u opnieuw gaat schilderen. Daarnaast is niet iedere verf overschilderbaar door iedere verfsoort. Zo zijn veel plafonds in oude woningen voorzien van een laag witkalk. Wilt u het plafond schilderen met latexverf? Verwijder dan eerst de witkalk voordat u begint met schilderen. Op witkalk kan latexverf namelijk niet hechten. Het verwijderen van witkalk doet u met schoon water en een borstel, witkalk lost namelijk op in water. Breng daarna nog een fixeermiddel aan en de ondergrond is klaar voor een nieuwe verflaag.
 • Ontvetten van de ondergrond: Ontvetten is essentieel voor het schilderen, dit zorgt ervoor dat de verflaag goed hecht.
 • Schuren: Gaat u een houten ondergrond schilderen? Door het oppervlak te schuren maakt u het ruwer, waardoor de verf meer grip krijgt.
 • Schilderen met een grondverf: Breng altijd een grondverf aan voordat u gaat schilderen. Hiermee zorgt u voor een goede hechting van de nieuwe schilderlaag. Let op: iedere ondergrond vraagt om een andere grondverf. Gaat u bijvoorbeeld metaal schilderen? Kies dan voor een primer speciaal geschikt voor metalen oppervlakken.

Stap 3: Het schilderen

Heeft u alle benodigde materialen klaarliggen en de ondergrond goed voorbereid op het schilderen? Dan kan het schilderen beginnen. Gaat u zelf schilderen? Maak dan gebruik van deze handige tips:

 • Werkt u in de hoogte en heeft u een ladder nodig? Zorg dan voor een stabiele ondergrond en draag stevige schoenen om ongelukken te voorkomen.
 • Gebruik voor grote oppervlakken, zoals een muur, een roller. Voor nauwkeuriger schilderwerk, zoals de raamkozijnen, kunt u het beste een kwast gebruiken.
 • Roer voordat u begint de verf goed door om een egale kleur te garanderen. Breng, na de grondlaag, minimaal 2 verflagen aan voor een mooi en dekkend resultaat.
 • Tijdens het drogen van de verflagen wikkelt u de kwasten strak in aluminiumfolie of legt u deze onder water. U kunt de kwasten dan hergebruiken voor de volgende verflaag.

schilderen geel

Voorkom dat u te vaak moet schilderen

Vindt u het schilderen van uw woning maar een vervelende klus die u het liefst zo min mogelijk doet? Door uw schilderwerk goed te onderhouden blijft het langer netjes en voorkomt u dat u te vaak moet schilderen. Zo geniet u zo lang mogelijk van uw prachtig geschilderde plafond, trap of gevel. Hoe onderhoudt u uw schilderwerk? Dat is simpel:

 • Maak het schilderwerk ongeveer 2 keer per jaar schoon met een vochtige doek.
 • Bent u uw schilderwerk aan het schoonmaken? Controleer het dan meteen op beschadigingen, zoals blaasjes, scheurtjes en mos- of algaanslag.
 • Is uw schilderwerk beschadigd? Werk deze beschadigingen dan zo snel mogelijk bij door de plekken op te schuren en vervolgens opnieuw te schilderen. Heeft u last van grotere beschadigingen, zoals houtrot? Verwijder dan de rotte plekken en vul het gat op met een vulmiddel. Door het schilderwerk op tijd bij te werken, voorkomt u dat de beschadigde plek groter wordt.
 • Zorg voor constante ventilatie in uw woning. De vochtige en vervuilde lucht wordt dan naar buiten verplaatst en vervangen door frisse lucht. Dit is allereerst belangrijk voor uw gezondheid, maar voorkomt ook dat vochtige lucht uw schilderwerk aantast. Te veel vocht in uw woning kan ervoor zorgen dat de verflaag sneller loslaat.

Geschilderde woonkamer

Besparen op het schilderen?

Het schilderen van uw woning is een klus die veel tijd in beslag neemt. Besteedt u uw vrije tijd liever aan andere dingen of heeft u geen zin in de rompslomp van het schilderen? Schakel dan een schildersbedrijf in om uw woning te schilderen. Een vakman weet precies welke materialen en technieken het beste passen bij uw schilderwerken, waardoor u gegarandeerd bent van een langdurig mooi resultaat. Wilt u een schilder inschakelen, maar wel tegen een scherpe prijs? Zorg dan dat u voldoende vergelijkingsmateriaal heeft, iedere schilder hanteert namelijk andere prijzen. Door vooraf offertes te vergelijken bespaart u tot wel 40% op het laten schilderen van uw woning. Het aanvragen van offertes hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Vraag bij ons binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 6 schildersbedrijven bij u in de buurt. Binnen 2 werkdagen heeft u de prijzen in huis en ziet u in één oogopslag welke vakman uw huis voor de laagste prijs wilt schilderen.