Huisschilder

Op een gegeven moment is uw woonkamer, uw tuin of een ander gedeelte van uw woning toe aan een nieuwe laag verf. Wellicht omdat u een nieuwe look wilt, of omdat het al een tijd geleden is dat uw huis door een huisschilder voor het laatst geverfd is. Gaat u alleen buiten verven, of ook binnen? Hoeveel gaat dit kosten en hoe bereidt u zich voor? Een huisschilder neemt graag al het werk van u over. Lees in dit artikel alle informatie die u nodig heeft bij het zoeken naar een huisschilder.

Wat kost een huisschilder

Het schilderen van uw huis is een belangrijke klus. Goed schilderwerk beschermt uw huis namelijk tegen weersinvloeden, zo gaan bijvoorbeeld de kozijnen en deuren door goed onderhoud van het schilderwerk langer mee. Daarnaast zorgt goed schilderwerk ervoor dat uw huis er verzorgder uitziet.  Het is dus verstandig om een huisschilder in te schakelen. Huisschilders hebben de benodigde kennis en ervaring om te zorgen voor een perfect eindresultaat. Vooral buiten schilderen of een buitenmuur verven laat u het beste over aan erkende huisschilders. Buitenschilders zijn wel duurder dan binnenschilders, omdat buitenschilderwerk vaak arbeidsintensiever is. Voor de uitstraling en bescherming van uw huis nemen huisschilders graag alle zorgen uit handen en leveren het gewenste resultaat op. Nu vraagt u zich vast af: Wat kost een schilder?  Bekijk in deze overzichtelijke tabel de kosten van een huisschilder:

WerkzaamhedenKosten huisschilder incl. verf, materiaal en btw
Binnenschilder
Per m2€30 - €35
Per uur€35 - €40
Spuitwerk per m2€6 - €10
Sauswerk per m2€10 - €15
Buitenschilder
Per m2 €35 - €40
Per uur €40 - €50

Zoals u hierboven ziet, betaalt u voor een huisschilder een uurtarief of een tarief per m2, het tarief is afhankelijk van de grootte van het project. Lees verder in het artikel over de verschillen tussen een buiten- en binnenschilder.

Bespaar op de kosten van een huisschilder

Huisschilders zijn in staat om met een goede schilderlaag uw huis te beschermen tegen weersomstandigheden en uw huis er verzorgd uit te laten zien. Door een goede huisschilder in te schakelen gaat het schilderwerk langer mee en duurt het dus langer voordat u weer een huisschilder nodig heeft. Wilt u goed schilderwerk tegen de voordeligste prijs? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 6 ervaren huisschilders in uw omgeving.  U ontvangt binnen 2 werkdagen offertes van tot wel 6 schilders bij u in de buurt. Vergelijk deze offertes om gemakkelijk het voordeligste schildersbedrijf in uw regio te vinden.

Huisschilder inhuren

Verlaagd btw tarief schilderwerk

Sinds 2009 is er een verlaagd btw tarief voor schilderwerk als u uw huis laat schilderen. Als u een schildersbedrijf inhuurt voor uw klus, betaalt u 9% schilderwerk btw in plaat van het oude tarief van 21%. Het verlaagde tarief is permanent en heeft invloed op de arbeids- en materiaalkosten. Het tarief is geldig op binnen- én buitenschilderwerk, ook de voorbereiding en voorbehandeling vallen onder het 6%-tarief. De enige voorwaarde voor dit verlaagde btw-tarief, is dat uw woning ouder is dan 2 jaar. Dan gaat het om de datum waarop een pand, zowel huur- als koopwoning, voor het eerst gebruikt is.

Soorten huisschilders

Er zijn verschillende prijzen voor het schilderen van uw huis door een buitenschilder of een binnenschilder. Lees hieronder meer over de verschillende soorten huisschilders:

 • Buitenschilders schakelt u in voor buitenschilderwerk. De kosten voor de buitenkant van uw huis schilderen is afhankelijk van het project. Voor kleinere en relatief makkelijke klussen, zoals het schilderen van uw gevel, hanteert de buitenschilder een prijs per m2. Voor grotere projecten waar het om gedetailleerder schilderwerk gaat, betaalt u het uurtarief van de schilder. Dat komt omdat zulke projecten vaak langer duren. Een buitenschilder hanteert een hoger tarief dan een binnenschilder, omdat een buitenschilder ander soort verf gebruikt en meer materiaal nodig heeft.
 • Binnenschilders schakelt u in voor binnenschilderwerk. Net als de buitenschilder is het tarief van een binnenschilder afhankelijk van het project. Voor het schilderen van grote oppervlakken, zoals een muur, hanteert de binnenschilder een tarief per m2 en voor gedetailleerder schilderwerk betaalt u het uurloon van de binnenschilder. In bovenstaande tabel ziet u ook dat er een ander tarief is voor sauswerk en spuitwerk. Bij sauswerk verft een huisschilder met een traditionele roller, het is dus duurder dan spuitwerk omdat het arbeidsintensiever is.
 • Winterschilders schakelt u in voor binnen- en buitenschilderwerk in de winterperiode, voor schilders betreft dit doorgaans de tijd tussen 21 november en 21 maart. Het enige verschil tussen een winterschilder en een huisschilder, is de periode waarin ze uw huis schilderen. Omdat de winter een rustige periode is voor huisschilders, bespaart u met een winterschilder tot wel 30% op het schilderen van uw huis. Dit komt omdat huisschilders gedurende deze periode minder klussen krijgen, maar toch wel bezig willen blijven. Naast het feit dat u veel geld bespaart met een winterschilder, staan ze ook sneller tot uw beschikking vanwege het lage aantal klussen.

Wanneer schakel je een huisschilder in

Voor goed schilderwerk is het belangrijk om in het juiste seizoen een huisschilder of schildersbedrijf uw huis te laten schilderen. Dit is belangrijk vanwege de verschillende weersomstandigheden die het schilderen van uw huis lastig maken. Lees hieronder verder welke periode het meest geschikt is voor het laten uitvoeren van schilderwerk en waaraan u ziet of u een huisschilder in moet schakelen.

Buitenschilderwerk

Voor buitenschilderwerk moet een huisschilder rekening houden met allerlei weersomstandigheden. Vandaar dat het belangrijk is om in de juiste periode uw huis te laten schilderen. Als het te warm is droogt de verf te snel, waardoor het er streperig uit gaat zien. Als het te koud is duurt het te lang voordat de verf gedroogd is. Ook als het te vochtig is hecht en droogt de verf slechter. Voor het perfecte resultaat verft een huisschilder in de periode tussen april en oktober. In die periode is er namelijk een maximale luchtvochtigheid van 75% en de perfecte temperatuur tussen de 10 en 25 graden.

Over het algemeen is buitenschilderwerk om de 5 jaar toe aan vernieuwing. Let dus goed op als het al een paar jaar geleden is. Als u beschadigingen opmerkt is het verstandig om direct een huisschilder in te schakelen. Door de beschadigingen zijn onderdelen van uw huis extra kwetsbaar en loopt u het risico dat de beschadigingen groter worden, waardoor de kosten van uw huis schilderen op lopen. Zie hieronder waar u op moet letten:

 • Blaasjes of scheurtjes in het schilderwerk
 • Loslaten of afpoederen van verf
 • Andere beschadigingen zoals houtrot
 • Verkleurde verf

Binnenschilderwerk

In principe is een binnenschilder het hele jaar door inzetbaar. Er zijn echter twee situaties waarin een huisschilder niet in staat is de binnenkant van uw huis te schilderen, bijvoorbeeld als het buiten boven de 30 graden is. Door de hoge temperatuur is het mogelijk dat er blaasjes in het schilderwerk ontstaan. Ook in het geval van vochtig houtwerk is het voor de huisschilder niet mogelijk om te schilderen. De verf gaat namelijk snel bladderen als gevolg van het vocht in het hout.

Over het algemeen is binnenschilderwerk om de 7 jaar toe aan vernieuwing. Ook hier is het belangrijk om goed in de gaten te houden of u beschadigingen heeft en indien u beschadigingen opmerkt direct een huisschilder in te schakelen. Let vooral op onderstaande voorbeelden:

 • Verouderd uitziende verflagen: verbleekte kleuren en versleten/niet meer dekkende delen
 • Blaasjes of scheurtjes in het schilderwerk
 • Loslaten of afpoederen van verf
 • Houtrot
 • Verkleurde muren
 • Plafond dat lichtgeel begint te worden

Buitenschilderwerk door huisschilder

Het belang van goed schilderwerk door een erkende huisschilder

Goed schilderwerk is erg belangrijk voor uw huis en heeft veel voordelen. Laat uw huis schilderen door een erkende schilder. Goed schilderwerk heeft 2 belangrijke functies: bescherming en uitstraling.

Binnenschilder

Een nette verflaag doet wonderen voor de uitstraling van uw interieur. Een huisschilder geeft uw huis een netjes afgewerkte look en voorkomt problemen zoals loslatende verf, vochtplekken op de muur of een verkleurd plafond. Daarnaast heeft goed binnenschilderwerk een beschermende functie tegen:

 • Slijtage: schilderwerk zorgt ervoor dat het materiaal van veel belaste ondergronden (zoals de trap) langer meegaat
 • Vocht: een schilderlaag zorgt ervoor dat vocht niet intrekt in ondergronden
 • Schimmels: Schilderwerk heeft, vooral in vochtgevoelige ruimtes, een beschermende functie tegen schimmelvorming

Buitenschilder

Het eerste wat uw visite ziet is de buitenkant van uw huis. Om een goede indruk achter te laten zijn scheuren in het schilderwerk of verkleurde onderdelen dan ook niet gewenst. Een huisschilder zorgt voor een goede afwerking, een netter huis en een mooie uitstraling. De beschermende functie van buitenschilderwerk is dat het uw huis beschermt tegen weersomstandigheden. Uw huis heeft namelijk veel diverse weersomstandigheden te verdragen in ons kikkerlandje. Een goede verflaag beschermt onderdelen van uw woning:

 • Houten kozijnen gaan langer mee en vertonen minder snel houtrot
 • Door goed onderhoud van uw buitenschilderwerk dringt vocht minder snel binnen

Een onderhoudscontract voor schilderwerk

Schilderwerk onderhouden is erg belangrijk voor de levensduur van het schilderwerk. Door het schilderwerk goed en regelmatig te onderhouden hoeft u minder snel uw huis te laten schilderen. Het is mogelijk om met een huisschilder een onderhoudscontract voor schilderwerk afsluiten. Bij een onderhoudscontract betaalt u maandelijks een vast bedrag voor het door een erkende schilder uitvoeren van vast omschreven werkzaamheden. Om het schilderwerk in goede staat te houden komt de huisschilder regelmatig terug om onderhoud of reparaties uit te voeren. Het is mogelijk om een onderhoudscontract op te laten nemen bij het aanvragen van een huisschilder offerte. Het is mogelijk om hier en daar zelf klein onderhoud te plegen, maar laat lastigere klussen over aan ervaren huisschilders. Na het buiten schilderen is een onderhoudscontract vooral handig, vanwege weerseffecten zoals regen.

Een grote klus zoals het schilderen van uw huis kost veel tijd en moeite. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Een huisschilder bespaart u de tijd en moeite en levert daarnaast ook nog eens het perfecte eindresultaat. Met een huisschilders kiest u voor kwaliteit, huisschilders zijn echte vakmannen met veel kennis en ervaring over de juiste verftechnieken en materialen. Zo heeft u geen omkijken meer naar het schilderwerk en houdt u tijd over voor de dingen die u belangrijk vindt. Let wel op dat u niet onnodig veel geld uitgeeft. Een goede huisschilder is gemakkelijk te vinden door via ons offertes op te vragen en te vergelijken, hierdoor vindt u een huisschilder die goed werk levert tegen een eerlijke prijs. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan voor het schilderen van uw huis. Binnen 2 werkdagen ontvangt u offertes van tot wel 6 huisschilders. Zo ziet u direct waar u het voordeligst uit komt.

Tips voor het zoeken naar een huisschilder

 • Sluit een onderhoudscontract af
  De prijzen van het door een huisschilder laten schilderen van deur en kozijn lopen hoog op afhankelijk van uw huis en soort kozijnen, vandaar dat vooral buiten regelmatig onderhoud raadzaam is. Sluit om die reden een onderhoudscontract met een huisschilder af. Dan komt een huisschilder regelmatig bij u kijken hoe het schilderwerk eruit ziet en of er een nieuwe schilderlaag nodig is.
 • Gebruik geen goedkope verf
  Zorg dat uw huisschilder geen goedkope verf gebruikt om kosten te besparen, dan heeft u sneller een nieuwe verflaag nodig waardoor u uiteindelijk meer geld kwijt bent.
 • Gebruik verf met een keurmerk
  Als u milieubewust verven belangrijk vindt let dan op dat uw huisschilder verf gebruikt met het Europese Ecolabel of Nature-Plus label. Dan weet u dat de verf zo min mogelijk schadelijke stoffen bevat of voor 90% bestaat uit hernieuwbare stoffen. Het is ook mogelijk om een schildersbedrijf te zoeken die een partner is van MVO Nederland, dat zijn door de MVO erkende duurzame bedrijven.