Hulp nodig? Bel ons:030 7900 222
De nummer 1 prijsinformatie site voor schilderwerk

Gratis Schilder Offertes

Vergelijk 6 schilders in uw regio

Vergelijk altijd voordat u koopt

Bespaar 40% op uw

Ontvang gratis offertes van 6 schilders

Stuur mij gratis en vrijblijvend offertes (privacy)

Vergelijk 182 schilders in Nederland op Schilder-Weetjes.nl

Verfsoorten voor schilderwerk

Schilderwerk

De verfsoorten voor schilderwerk zijn divers. Elk materiaal en elke ruimte vragen om een andere verfsoort. Wij zetten de belangrijkste verfsoorten op een rij.

Verfsoorten

De verfsoorten die gebruikt worden voor het schilderen van uw huis vallen uiteen in 2 categoriën:

Verfsoorten en materiaal

Als u een verfsoort kiest, is het vooral belangrijk dat de verf past bij het materiaal dat geschilderd wordt en bij de verf die al op het materiaal zit. U kunt bijvoorbeeld niet met alkydverf over acrylverf heen schilderen, omdat alkydverf niet hecht op acrylverf. Andersom kan het weer wel.

⇒Test Als u wilt weten of uw huis geschilderd is met acrylverf of met alkydverf, kunt de volgende test doen: Wrijf met een doek met spiritus over het schilderwerk. Als de verf plakkerig wordt, dan is het acrylverf. Is dit niet het geval, dan is het alkydverf.

Verschillende verfsoorten

Voor het schilderen van uw huis kunt u de volgende alkyd- en acrylverfsoorten kiezen:

 1. Voorstrijk, primer of grondverf
  Voorstrijk, primer en grondverf vormen een laag tussen het materiaal, zoals hout, en de uiteindelijke verf, zoals een dekkende hoogglansverf. Grondverf vult oneffenheden in de ondergrond, een voorstrijkmiddel zorgt voor hechting van verf op een ondergrond die verf opzuigt (zoals nieuw stucwerk) en een primer zorgt voor hechting van verf op bijvoorbeeld metaal en kunststof.
 2. Beits en lak
  Beits en lak (ook wel vernis genoemd) worden gebruikt als transparante beschermingslaag, waardoor u de structuur van het materiaal blijft zien, bijvoorbeeld de houtstructuur van uw kozijnen. Deze afwerking vraagt geen grondverf en kost dus relatief weinig tijd.
  Wel vraagt het onderhoud meer tijd, omdat lak en beits minder bestand zijn tegen zonlicht dan dekkende verf. Lak vormt een beschermlaag op het materiaal en is wat sterker dan beits. Beits trekt in het materiaal en is daardoor makkelijker bij te werken dan lak.
 3. Dekkende hoogglans, zijdeglans of matte verf
  Een hoogglansverf geeft gladde oppervlakken zoals plinten en deuren een mooie glans. Het oppervlak moet dus wel vlak zijn, want beschadigingen of deuken vallen extra op. Een zijdeglansverf geeft een zachte glans en de verflaag is minder hard dan hoogglansverf. Het is heel geschikt voor oppervlakken die niet heel glad zijn. Een matte verf, denk aan latex, geeft een milde, doffe uitstraling en wordt vooral gebruikt voor muren en plafonds.

Kosten verfsoorten

Er zijn grote verschillen in de prijzen voor verf. Dat heeft te maken met de kwaliteit van de verf. Een dure verf is soms beter gevuld met pigment (kleurstof) en dekt beter, waardoor u minder lagen nodig heeft. Daarnaast speelt de functie van het schilderwerk een belangrijke rol in de prijs. Voor uw badkamer heeft u bijvoorbeeld een schimmelwerende latex nodig, die wat duurder is dan gewone latex. U kunt grofweg op de volgende prijzen rekenen (per liter):

 • Grondverf: €25
 • Beits en lak: €25
 • Dekkende acrylverf: €35
 • Dekkende alkydverf: €40
 • Latex voor binnen: €4
 • Latex (muurverf) voor buiten: €12.

Een schildersbedrijf koopt vaak met grote hoeveelheden tegelijk in. Hierdoor kan een schilder verf vaak goedkoper aanbieden, dan als u het zelf zou kopen.

De juiste verfsoort kiezen

De keuze voor de juiste verfsoort hangt samen met het materiaal dat geschilderd moet worden, maar ook met de plek en functie van het schilderwerk. Een professionele schilder kent deze verschillen en kan u hierin adviseren.

Schilder offerte

Als u een schildersbedrijf gaat inschakelen, dan adviseren wij u meerdere schilder offertes op te vragen. U kunt de prijzen van schilders dan goed met elkaar vergelijken.

 • Imca

  Is het mogelijk een vernis op waterbasis te gebruiken over alkydverf?

Service
Waarom
Gratis Offertes